Project

Stem van de Plek: leerreis voor gebiedsprofessionals

Geplaatst op 7 april 2025, 00:00 uur
Illustration

Hoe breng je verschillende perspectieven en belangen samen in een gedragen gebiedsproces? Hoe verbind je het fysieke ervaren van een gebied met de abstracte beleidsprocessen die daarover gaan? En hoe kan de Stem van de Plek een navigerende rol spelen? Deze vragen staan centraal in de leerreis van het cultuurmakerscollectief Stem van de Plek. Samen onderzoeken zij hoe deze stem vorm kan krijgen en een rol kan spelen in gebiedsprocessen.

Toelichting

Wat is Stem van de Plek?

Stem van de Plek begint met het verhaal van het landschap: de ecologie, geologie en de eeuwenlange rol van bodem en water. Dit combineren we met het verhaal van de gemeenschap: mythes, tradities en rituelen die de relatie tussen mensen en hun omgeving kenmerken. Elk gebied kent een unieke meerstemmigheid van mensen en niet-mensen, die samen het leven op die plek typeren.

Het Cultuurmakerscollectief

Stem van de Plek is een groeiend collectief van cultuurmakers, zoals antropologen, ontwerpers, ecologen, kunstenaars en filmmakers. Het collectief werkt op grensgebieden in het fysieke landschap, waar de meerstemmigheid van een gebied samenkomt. Door te doen en te maken, dragen we bij aan een cultuur in gebiedsprocessen die vertrekt vanuit het landschap en de belichaamde ervaring daarvan.

De Gelderse Poort als startpunt

In deze editie van de leerreis onderzoeken we de Ooijpolder in de Gelderse Poort. Dit gebied, met zijn rijke geschiedenis en unieke ecologie, vormt het decor voor ons actieonderzoek. Vanuit regeneratief landgoed de Kleverbergh in Erlecom leren we door te doen: fysieke interventies in het landschap die nieuwe bewegingen mogelijk maken.

De reisleiders zijn Ester Heiman (toegepast antropoloog), Sietske Klooster (belichaamd systemisch ontwerp) en Elise van Winden (fysisch geograaf). Zij wonen zelf in dit gebied en brengen een unieke combinatie van expertise mee.

Het doel is niet om een vaststaand geluid te definiëren, maar om een symfonie van al die stemmen in een gebied te vinden. Door empathische ontmoetingen tussen deze perspectieven te creëren, ontstaat ruimte om vanuit gedeeld belang te werken aan duurzame plannen die echt ‘van de grond af’ komen.

Voor wie?

We nodigen een divers gezelschap uit om deel te nemen: beleidsmakers, grondeigenaren, bewoners, waterschappers, kunstenaars en anderen die professioneel of persoonlijk betrokken zijn bij gebiedsontwikkeling.

Doelgroep
Volwassenen
Lopend