Een verkenning rondom duurzame energieopwekking in de Overijsselse Vecht

Ik ga dit jaar in opdracht van Topsector Energie een verkenning doen middels visueel antropologisch actieonderzoek naar de (on)mogelijkheden van duurzame energieopwekking in de Overijsselse Vecht.
De Vechtstreek kent een rijke diversiteit aan verhalen, belangen en perspectieven. De energietransitie, met haar uitdagingen en mogelijkheden, raakt iedereen: van de boer die zoekt naar duurzame landbouwmethoden tot de campingeigenaar die zijn terrein wil verduurzamen, en van bewoners die verandering ervaren in hun leefomgeving tot de natuurbeschermer die zich inzet voor het behoud van biodiversiteit.
Als we de menselijke maat als vertrekpunt nemen, is de grote vraag: hoe staan verschillende mensen tegenover het idee dat we het stromende water uit de Vecht gebruiken om duurzame energie op te wekken? (Zoals bijvoorbeeld ook bij Landgoed Singgraven of de Dommel het geval is.)
Dit ga ik onderzoeken, samen met een team van kunstenaars (componist Henk Ruiter & choreograaf Mirjam van der Leer) die helpen aan deze perspectieven stem te geven. Voor ons allen is het ook het gebied waar we wonen.
In mijn onderzoek kijk ik ook naar hoe de vijf ontwerpprincipes van Het Nieuwe Kompas al dan niet in de verschillende perspectieven aanwezig zijn.
Ik vermoed dat een dergelijk onderzoek kan helpen het draagvlak voor lokale duurzame energieopwekking te vergroten, in welke vorm de lokale duurzame energieopwekking dan ook zal plaatsvinden.
Milou van Rijn