Bericht

Onderzoeksverslag en film: de onderstroom

Geplaatst op 29 december 2023, 20:45 uur
Illustration

Ester Heiman en Maria Kolossa verdiepten zich tijdens en na de tweedaagse van 2023 in het principe van de onderstroom; dat wat vaak onbewust wel meespeelt maar niet echt meedoet.

Bekijk de resultaten van hun verkenning op deze website, waar je ook een korte documentaire (11 min.) vind over dit principe. 

Achtergrond

Als je geen oog hebt voor de onderstroom, dan lopen processen vaak vast. Onderstroom gaat over de diepere lagen, over dat wat er wel is maar vaak niet expliciet wordt gemaakt. Spanning, conflict, waarden, identiteit, de ecologie van hoe alles met elkaar verbonden is. Ester Heiman, curator van de onderstroom tijdens de tweedaagse, deed samen met filmmaker Maria Kolossa en het makerscollectief Stem van de Plek, onderzoek naar deze onderstroom. Hoe laat je deze laag echt meedoen in gebiedsprocessen? Op welke manier kunnen de kunsten en creatieve interventies hier een rol in spelen?.

Doe mee met leerreis Onderstroom

Omdat het vaak best uitdagend is om de onderstroom meer plek te geven, organiseert Ester begin 2024 een leerreis die bestaat uit twee online sessies met een tussentijdse veldwerkopdracht in je eigen werkpraktijk waarin je oefent in het stem geven aan de onderstroom.  
Meer info volgt, mail ester@esterheiman.nl als je al mee wil doen of op een andere manier geïnteresseerd bent in het verkennen van de onderstroom. 

Deel dit: