Vervolg bijeenkomst Lab Regeneratieve Gebiedsfinanciering 6 en 7 mei

Voor wie?
Het lab is voor pioniers in gebiedsfinanciering zowel aan de vraagkant als de aanbodkant. We brengen verschillende verschillende schaalniveaus bijeen, van boeren bedrijven en burgerinitiatieven of natuur-beheerders tot financiers uit overheid, filantropie, investeringsmaatschappij of banken.
Of je nu werkt vanuit een gebied, financiële instelling systeem, nationale beleidsprogramma’s, of daar tussenin, als je een casuïstiek of expertise hebt rondom gebiedsfinanciering nodigen we je graag uit.
Wat hebben we in de voorbereiding geleerd?
Dat Regeneratieve Gebiedsfinanciering enerzijds een zienswijze is en een culturele verandering vraagt, en anderzijds dat het met name gaat om instrumenten die in staat zijn een gebied veerkrachtiger te maken. De zienswijze zouden we samenvatten als kapitaal verwerven en in zetten om
Dat betekent dat de financiering het vermogen van een gebied versterkt om zichzelf te ontwikkelen, zelfvoorzienend te zijn, en om vitaal te blijven. Bijvoorbeeld met revolverende fondsen waarvan de opbrengst weer in het gebied zelf terugvloeit met een rechtvaardiger en lokaal krachtiger kosten baten verdeling.
Er zijn nieuwe waarderingsgrondslagen nodig om niet enkel op financieel rendement te sturen, en daarvoor zullen de werkelijke waarde en kosten, de voorkomen kosten, en de werkelijke risico’s in de financiering meegenomen moeten kunnen worden.
Veerkracht heeft ook betrekking op de interafhankelijkheid en lotsverbintenis in een gebied, en dus gaat het om de financiering van “het wij”. We noemen dit ook het organiseren en financieren van ‘collectieve kracht’ in verschillende vormen (particulieren, boeren, overheden, maatschappelijke organisaties etc.).
Omdat gebieden een samenhang van verschillende opgaven kennen is een instrumentarium nodig om de diverse waarden in een gebied te waarderen en te prioriteren. Dit instrumentarium moet zowel flexibel als holistisch zijn, zodat het rekening houdt met factoren zoals biodiversiteit, gemeenschapsontwikkeling, en economische groei. Het biedt de basis voor cofinanciering en het samenbrengen van publieke en private investeerders.
Gebiedsfondsen lijken een veelbelovend instrument wanneer ze de nodige flexibiliteit, financiële buffercapaciteit, loyaliteit, en integraliteit kunnen bieden. Daarom nemen we in dit Lab de ontwikkeling van gebiedsfondsen als een van de centrale actieonderzoeken waarlangs we zowel helpen deze te realiseren als leren.
Obstakels die we zien zijn onder andere de kosten van divestering uit de uitputtende economie, de financiering van het transitieproces en ontwikkelingsproces van gebiedsregeneratie, het nationale belastingsysteem, beperkte risicomodellen, grondmarkt en begrotingssystematiek, tegenwerkende subsidies. Projectinvestering is te smal, en geeft geen ruimte voor meer integrale en organische ontwikkelaanpakken.
Deze bijeenkomst:
Na de start in februari gaan we door met de ontwikkelde acties en inzichten. Zie hier het verslag van de kick-off met de inhoudelijke en procesmatige inzichten en vervolgacties.
Interesse of meedoen?
Meer informatie over het Lab is hier te vinden. Deelname aan het Lab is op basis van uitnodiging. Voor vragen, neem contact op met Rense Bos (rense@academyofplace.com).